lördag 5 januari 2008

Julgransplundring.

Nu är glada julen slut, slut, slut. Åtminstone i mässen vid Liljeholmen, för där bars idag julgranen ut, ut, ut. Vid Stadion har nån gjort slut på julen för flera dar sen – där ligger de sorgliga resterna av en gran utspridda på söderspåret längs hela plattformssträckan. Verkligen ett inhumant sätt att göra sig av med sin gamla trotjänare.

S föreslog idag att Hatbloggen skulle byta namn, hat är så negativt. ”Till vadå”, frågade vi, ”Bitterbloggen? Gnällbloggen?” ”Nej”, svarade S, ”den borde heta Pravda, Sanningen”. Bra förslag, om inte just det namnet redan var upptaget skulle vi slå till.

När det är snöigt och kallt samlas is och snö på bromsarna och gör dem ruskigt ineffektiva, så för att avhjälpa det finns en funktion som heter snöbroms med vilken bromssmutsen liksom slipas bort mot hjulen. Detta tryck mot hjulen saktar naturligtvis ner tåget, men normalt kan man kompensera det med att gasa en smula. Problemet är att man för nåt år sen eller så, för att avhjälpa risken för hjulplattor, införde en ny funktion på C20 (Vagn 2000) som halverar dragkraften vid slirigt väglag, alltså exempelvis när det är snöigt. Dessa två funktioner i skön förening gör att man kryper fram i extremt mesiga (och med tiden allt lägre) hastigheter. Om man således använder snöbromsen minskar farten så markant att man lika gärna skulle kunna få stopp på tåget utan rengjorda bromsar, men om man däremot struntar i snöbromsen för att kunna rulla på i normal hastighet är bromsarna så smutsbelagda att man kommer dundra förbi stationerna i hög fart. Ett riktigt trist dilemma.

När Hatbloggen passerade Mariatorget på eftermiddagen stod där en man i mörk jacka med grå reflexer på precis samma ställen som på Veolias uniformsjacka, och innan vi hunnit registrera att han var civilist hade vi reflexmässigt höjt handen till en kollegial vinkning. Mannen såg verkligen jätteförvånad ut. Samma sak hände för några år sen, på den tiden när uniformskavajen var en riktig kavaj, vid Alby. En stackars liten farbror hade klätt sig i vad vi misstänker var den allra finaste, mörkblå kostymen, komplett med väst och ljusblå slips, och så kommer en tunnelbaneslyngel förbiskramlande och vinkar igenkännande. Att bli tagen för kollektivtrafikslav är utan tvekan en vidrig förödmjukelse.

För övrigt råkade Hatbloggen med reskamrater (samtliga civilklädda och en smula salongsförfriskade) ut för just denna förödmjukelse när vi var på väg hem från Vårberg på nyårsnatten. Tåget mot stan var rätt rejält försenat, så för att någorlunda hålla värmen gick vi upp i biljetthallen och väntade. Där såg vi förstrött på när folk forcerade spärrarna på de mest fantasifulla vis, men till vår stora förskräckelse kom några av de berusade hinderlöparna fram till oss och visade trotsigt upp sina färdbevis. Vi måste ha ”SL” skrivet i pannan eller nåt.

Vid Gamla stan var det på fredagskvällen stopp norrut på både gröna och röda banorna medan polisen letade efter någon som viftat med ett vapen. Vi känner inte till några närmare detaljer, men det är rent objektivt en intressantare trafikstörning än de där vanliga gamla växelfelen och strömavbrotten.

12 kommentarer:

trasan sa...

ja shit happens... jag stog vid tullen en gång i sommras när dom, polisen alltså . skulle göra en tåg kontroll. då står det nästan alltid en stor gullig konstapel allra längst fram typ 2.10 lång och brukar vilja låna micken lite och surra in i vagnarna och tala om va dom pysslar med. ja han sträcker då in hela armen i hytten för att typ ta den alldeles själv då.... ja micken alltså men jag. ja tror ju att charmtrollet vill skaka hand med mig. han säger nej nej inte skaka hand .ja vill bara låna micken lite... rätt kul vilka missar man kan göra ibland ... nåja ja fick skaka hans mjuka lilla hand innan han gick i alla fall, och då vart ja ju så jätte glad förstås. tänk att få göra så med en polis.....

Anonym sa...

Killen i GAS på 19 tur 40 blev gripen av polis! Han hade stolt viftat med en picka...

880 90 sa...

Dom där poliserna som har tågkontrollen vid Slussen norrut och framförallt han som ska informera trafikanterna är så jävla pinsam. Man sitter i hytten och rodnar.
"Var rädda om varann och krama varann" säger han till ligisterna på tåget....
Det är inte konstigt att ungarna inte har respekt för snuten, bara tönterier.

trasan sa...

ja fan in och mangla lite bland slöddren. låt battongen tala det är riktigt Z.... helt rätt på dom jävlarna.. .. sen är det bara att dra ut dom på perrongen och lägga dom bland dom andra sopsäckarna. ha ha ha....:)

880 90 sa...

Ja jag är som den där politikern som dom kallade för "battongmormor".

:D

Nä men jag har ju sett flera gånger att polisen inte klarar av ungarna. Vid Stadion när det var match försökte polisen ta ifrån dom ölburkarna, dom bara garvade och sprang förbi.
Vid östermalmstorg , helgnatt, ca 02, stort gäng som tjafsar med polisen, 2st. Det var som om det var tjafs med polare och inte Polisen, men så blir det när man "ska vara kompis" och inte Polis.
Och poliserna såg "skiträdda ut", skrämmande faktiskt.
Man undrar ju, vad är det för mesar dom tar in till "Polishögskolan"?
Nä..ta in ungarna från Lugna Gatan till "Polishögskolan" så får dom polisen som kan ta buset.

Häpp

Engraved sa...

Med tanke på att någon hade glömt kvar en yxa på turen igår är det inget som förvånar en längre i vapenväg...

Anonym sa...

men det kan ju varit en skogshuggare som glömmt sin yxa bara ha ha.... och tänk på
alla pundare med arbetarklädet som åker tåg med oss. byxbenen är fulla med moraknivar. jag har frågat tlc om detta bekymmer. men har ännu inte fått svar. det va väl 10 år sen nu. ja ja ..........

880 90 sa...

Ska det inte vara knivförbud på allmän plats? Ja det är fullt med påtända byggjobbare med moraknivar ute på nätterna.

Hoppas dom har fixat den där reklamskylten vid Karlaplan som dunsar in i tåget.

Snabbt jobbat , ja.

Anonym sa...

ja jag va lite sugen där igår på den där skylten att få känna den lite på pulsen. men vad händer? jo någon idiot med pistol eller revolver går omgring i gamlingen och stolt visar upp sin kanon.... ja det gick ju åt fanders med karlaplan för mig... ja fick ju vända mina tre sop containrar vid ömt bryggan...

880 90 sa...

Ja sen ropar ju en på natten om den där skylten..."Ar det känt"

Nej säger TL...

Dokumentation Dokumentation Doku...

som dom skulle ha sagt på KS

trasan sa...

ja där på ven hälsan är dom för jävliga ... dom vill kolla på,n hela tiden... fan den lilla snoriga rackarn. ha ha ha....

880 90 sa...

Jobbade Lör fram till 02:33, lungt och skönt. Märks att "kunderna" inte har pengar efter helgerna, sen gör ju vädret sitt, skitungarna håller sig hemma.
Det var så pass lung och skönt att tv rummet var fullt med väktare...varje gång man hade rast.
Till slut sa jag "Va fan sitter ni kvar?"
mummel mummel